Basul și cu toba mare

Basul și cu toba mare

Cu doar câteva ore înaintea mesajului fatidic, Allen Coliban s-a lăudat brașovenilor în direct la Europa FM cu amploarea pe care a luat-o viața culturală a orașului începând din această vară: „Anul acesta viața culturală din Brașov a fost incomparabil mai bună față de tot ce s-a întâmplat în anii anterori. Vorbim de zeci de evenimente organizate. Chiar vreau să sporim treaba aceasta. Am sporit numărul zonelor în care se pot organiza aceste evenimente, am avut pe toată durata verii o scenă în Piața Sfântul Ioan…”. Frumos, ne-am zis noi. Urât, si-au zis cele 2-3 familii de brașoveni nemulţumiţi, care în vara asta au ascultat, cu sau fără voia lor, operetă, jazz, blues ori explozii de la Hollywood. Momentul a trecut, dar imaginea brașovenilor și a ascultătorilor a rămas: iată, Brasovul renaște din punct de vedere al evenimentelor. E un oraș viu. 

Doar 5-6 ore au trecut de la impresia asta și pe pagina de Facebook a primarului apare un mesaj halucinant, care contrazice tot ceea ce mai devreme lăudase în fața țării întregi, la, probabil, cel mai ascultat post de radio de la acea oră: „Începând de anul viitor, toate evenimentele automobilistice își vor reloca punctele de pornire a curselor, pentru a nu mai afecta locuitorii din zona Șirul Livezii – Calea Poienii”. Iată ceva ce nu mulți ar fi anticipat. Reacțiile nu au întârziat și s-au iscat polemici în comentariile postării, acolo unde raportul mulțumiți/nemulțumiți era undeva pe la 3/1.

Sigur, nici automobilismul, nici sportul în general nu sunt kultură. Și da, zgomotul acelor mașini poate deveni deranjant pentru cineva foarte sensibil. Dar aceste evenimente sportive, mai ales că în cazul de față vorbim de unul cu o tradiție de aproape 100 de ani (!), reprezintă în sine viața unui oraș. Ele dau farmec și culoare unei comunități. Iar tu, primar, în loc să promovezi și să le pui pe cartea de vizită a orașului, le muți mai la deal și le ascunzi de ochii publicului, că ai primit câteva reclamații. Iar asta în condițiile în care ești oraș turistic și te lauzi cu acest lucru.

Allen Coliban putea rezolva problema mult mai elegant. I-ar fi putut chema pe acei oameni la primărie să stea de vorbă cu el și cu organizatorul. Le-ar fi explicat, ar fi încercat să medieze. Le-ar fi scăzut 100 lei la impozit, sau cine știe ce. Ideea e că ar fi încercat să NU știrbească cu nimic viața și tradițiile orașului. Așa cum nu o fac primarii nicăieri în lume, deși astfel de competiții găsim peste tot, iar reclamații izolate cu siguranță că se mai găsesc. Dar primarul Brașovului a ales să rezolve românește problema asta, iar acum riscă să se umple și de ridicol, dar și de o avalanșă de reclamații mărunte din partea cetățenilor deranjați de basul prea tare. Și e păcat, mai ales că, per total, în Brașov lucrurile păreau a se mișca într-o direcție bună.

Distribuie: